Nya Mercedes-Benz T-Klass visad. Kompakt familjebil med premiumkänsla för aktiv livsstil

Nu tar Mercedes-Benz ett steg in i ännu ett segment. Nya T-Klass är en rymlig och kompakt familjebil med plats för upp till sju personer. Med rejäl volym och stora dörrar är den framtagen med stora familjer och människor med aktiv livsstil i fokus. Trots både premiumkänsla och rymd kommer den att prissättas i nivå med mindre mellanklassbilar.

Kompakta bilar med stora innerutrymmen är perfekta för många. Inte bara barnfamiljer utan alla med en aktiv livsstil – vare sig det handlar om att man ägnar sig åt sport, hundar, renovera hus eller något annat. Det är helt enkelt en praktisk lösning som också ger en bra ekonomi.

T-Klass är Mercedes-Benz första modell i klassen och har som sig bör fått ett helt nytt namn. Den version som visas nu har plats för upp till fem personer men en version med längre hjulbas och sju sittplatser kommer senare. Bilen har stora skjutdörrar (61 cm breda och mer än en meter höga) på båda sidorna och det gör det lätt för barn att ta sig in och ur – även i bylsiga vinterkläder.

Bak kan man välja mellan att ha en stor lucka eller två dörrar. Lasthöjden är bara 56 centimeter och det är smidigt för hundar att hoppa in och för människor att lasta in tunga och skrymmande saker. Baksätena kan fällas helt ner och då blir den 4,5 meter långa och 1,8 meter höga bilen ytterst rymlig och perfekt för turer till möbel- eller byggvaruhusen.

Släpvagnsvikten är 1500 kg.

Men T-Klass är inte bara en praktisk bil. Den har också försetts med en stor dos komfort och premiumteknik – samt en del flärd. Bland annat Mercedes-Benz infotainmentsystem MBUX som kan låta föraren styra allt från navigation till musik och telefon med rösten – på svenska. Materialvalen gör att bilen känns ”mysig” och ombonad. Beroende på utrustningsversion kan T-Klass fås med 17-tums lättmetallfälgar, tonade rutor och stämningsbelysning i åtta färger.

Säkerhet

T-Klass har också fått ta del av de säkerhetsfunktioner som återfinns i märkets andra modeller. Sju airbags, sidvindsassistent, döda-vinkeln assistent och autobroms som även reagerar på korsande trafik. Dessutom kan den fås med självkörande funktioner.

Priserna är ännu inte helt klara men frånpriset kommer att vara runt ca 300.000 kr. Slutliga priser kommuniceras vid säljstart i början av maj.

T-Klass kommer med en diesel- (116 hk) och en bensinmotor (131 hk) med bränsleförbrukning från 5,5 l/100 km.

Bilen är redan från början konstruerad för att kunna förses med olika drivlinor och en kommande eldriven EQT är redan i utvecklingsstadiet.