Ny man bakom ratten på Mercedes-Benz Sverige & Danmark

Niels Kowollik, 57, har tagit över positionen som verkställande direktör för Mercedes-Benz Sverige och Danmark från och med den 1 september. Niels tar över tjänsten efter Björn Hauber, som har varit ansvarig för den svenska och danska marknaden sedan sommaren 2016.

Niels kommer närmast från en position som verkställande direktör för Mercedes-Benz Belgien, Nederländerna och Luxemburg, som han var ansvarig för under de senaste två åren. Niels har varit anställd i Daimler-koncernen i mer än 28 år, där han började som säljpraktikant för personbilar. Med kontor i både Malmö och Köpenhamn är det en intressant utmaning som väntar Niels:

”Jag är mycket glad över möjligheten att ansluta mig till dessa specifika marknader av flera skäl. För det första är det alltid en intressant utmaning att ta över ett framgångsrikt team, eftersom det driver dig till att vara ännu mer kreativ i förhållande till hur du själv kan bidra. För det andra är det en något ovanlig situation att behöva hantera två olika affärsmodeller i ett och samma företag, och det tilltalar mig - både på grund av komplexiteten, men också för att det här nya sättet att arbeta kan visa sig vara framtiden för vår verksamhet,” säger Niels Kowollik, VD för Mercedes-Benz Sverige och Danmark.

Niels hänvisar till en ny affärsmodell som introducerades på den svenska marknaden som ett pilotprojekt, där generalagenten spelar en mycket större roll i förhållande till slutkunden. I stället för att ha oberoende återförsäljare hanterar generalagenten produkter samt lager, vilket skapar en trygghet för kunderna som alltid kan vara säkra på att de alltid gör bästa möjliga affär, och dessutom skapar det en flexibilitet, eftersom varje enskild bil i landet är tillgänglig, oavsett var du är.

Med sig har Niels sin fru, Inis, medan deras vuxna barn, Juliane och Franziska, stannar i Tyskland, liksom två barnbarn som Niels hoppas att få se ofta hos honom i Malmö, trots det nya fysiska avståndet mellan dem.

På fritiden är Niels en passionerad motorcykelförare och missar aldrig chansen att ta ut sin motorcykel för en åktur. Han deltar också i amatörlopp, och för att hålla sig i form tränar han många olika sporter, men är också en entusiastisk bokmal och kommer att ta med över tusen böcker till sitt hus i Sverige.