​Mercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra

Varje år krocktestar säkerhetsorganisationen Euro NCAP ett stort antal bilar för att kunna hjälpa konsumenter att hitta det säkraste valet för deras behov. Bäst av samtliga testade bilar 2019 var nya Mercedes-Benz CLA.

2019 var, enligt Euro NCAP, ett anmärkningsvärt år för Mercedes-Benz, då alla de modeller som lanserades under året fick säkerhetsbetyget fem stjärnor av fem och där alla modellerna uppges har ”ett enastående krockskydd och förarsystem”.

Bedömningen och säkerhetsbetygen bestäms genom flera krocktester som utformas och utförs av Euro NCAP. Bedömningen sker utifrån fyra olika områden; skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarstöd och förarstödsystem. Efter testerna betygssätts bilarna med ett stjärnsystem, där fem stjärnor är högsta betyg. Resultaten sammanställs till en lista där fordonen delats upp i sex olika kategorier. 

CLA bäst av samtliga

Nu har Euro NCAP sammanställt alla förra årets tester och korat de säkraste bilmodellerna i de sex olika kategorierna. Nya versionen av 4-dörrars coupén Mercedes-Benz CLA, som lanserades våren 2019, var inte bara ”Bäst i klassen” i sin egen testkategori – Mindre familjebil – utan bäst av samtliga bilar som testats under året. Bilen fick mycket höga poäng i de olika delmomenten – Hela 96 % i testet för ”Skydd av vuxna”. I momenten ”Skydd av barn” respektive ”Oskyddade trafikanter” var säkerhetsnivån 91% samt 75% i testmomentet ”Förarstödsystem”.

Mercedes-Benz CLA delar säkerhetsteknologi med nya A-Klass, ytterligare en av de modeller från Mercedes-Benz som fått 5 säkerhetsstjärnor. De andra fem modellerna från Mercedes-Benz som fått fem stjärnor i EuroNCAP 2019 är GLB, EQC, B-Klass, GLE och G-Klass.

Här kan du läsa hela testresultatet för CLA:https://www.euroncap.com/sv/results/mercedes-benz/cla-class/38093