Allt om takbox

Är takbox rätt förvarings-lösning?

Oavsett om det är dags för skidsemester, campingresa eller en shoppingweekend är takboxen en utmärkt förvarings-lösning. Men vilken takbox passar just dig? Vi har listat det som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt val. Dessutom ger vi dig tips på hur du ska använda den för maximal livslängd och minimal påverkan av bränsleförbrukningen.

Vilka funktioner behöver jag på min takbox?

Innan du bestämmer vilken takbox du ska ha är det en bra idé att fundera över i vilket sammanhang du ska använda den. Kommer du ha med den på skidsemestern blir det kanske viktigt för dig att takboxen har lås, så att du kan skydda dyr utrustning. Använder du din takbox ofta är snabbfäste en smidig funktion som gör att du slipper köra runt med takboxen och försämra aerodynamiken då den inte används. Ifall du vill att din takbox ska hålla länge bör du också se till att denna är tillverkad i ett slagtåligt material. För att underlätta både montering och användning är en takbox som går att öppna från båda sidor att föredra.

Vad ska jag tänka på vid montering av min takbox?

Takboxen monteras på lasthållarna, eller takräckena som det kallas vardagligt. Eftersom takräckena sitter på taket påverkar de bilens aerodynamik (luftmotstånd). Därför är det en bra idé att välja takräcken som är aerodynamiska och inte påverkar bilens ljudnivå och bränsleförbrukning i lika hög utsträckning. Det är dock alltid bäst att plocka bort takboxen då du inte använder den. Det skapas nämligen alltid ett visst luftmotstånd, även om det är en aerodynamisk takbox. Krånglig montering ska inte vara ett hinder, därför är våra takboxar utrustade med snabbfäste.

Fem takbox-tips!
  1. Använd alltid lasthållare som är anpassade efter just din bil.
  2. Plocka av takboxen innan du åker till biltvätten! Att tvätta boxen för hand är inte speciellt svårt, dessutom riskerar du inte att tvätten förstör fästen.
  3. Montera din takbox enligt dennes anvisningar.
  4. Fäst de föremål du förvarar i takboxen. Ligger de löst riskerar du att de kasar runt, sliter på boxen och dessutom gör oljud.
  5. Sist men inte minst, glöm inte bort att din bil blir högre med takboxen på! Var därför alltid försiktig om du exempelvis ska köra in i ett garage med låga portar.